Átlagos tápérték (100g)
Kj / Kcal 1374 / 328
Fehérje 15 g
Zsír 3 g
Szénhidrát 67 g
Ebből cukor 6 g
Rost 11 g

Hozzávalók

50 dkg tönkölyliszt
20 g élesztő
1 ek só
1 tk ecet
1 ek olívaolaj
3,5 dl víz
1 ek lenmag

Ez egy igazán finom kenyér, elkészítése is egyszerű. A tönköly az egyik legjobb a gabonák közül. Értékes tápanyagai magasabb arányban találhatók meg benne, mint társaiban. Nagy mennyiségben tartalmaz értékes fehérjéket, melyben gyakorlatilag minden esszenciális aminósav jelen van. Kedvező glikémiás indexe miatt lassúbb felszívódással épül be a szervezetbe.

Az élesztőt keverd el egy kevés langyos vízzel. Tedd egy tálba a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a folyékony alapanyagokat és a maradék vizet. Jól dolgozd össze a tésztát, hagyd meleg helyen megkelni. Helyezd egy jénaiba vagy sütőformába, újra pihentesd, amíg a sütő felmelegszik 230°-ra. Helyezd a bevágott kenyeret a sütőbe, süsd 40 percig. Elektromos sütőknél alsó-felső, légkeverés nélkül. Nagyobb mennyiség esetén növeld a sütési időt. A sütés első felében érdemes lefedve hagyni a kenyeret, majd óvatosan vedd le a fedőt és süsd készre.