FÜLAKUPUNKTÚRA

A fülakupunktúra egy kedvelt, nagyszerű és biztonságos eljárás, mely hatékonyan alkalmazható önmagában, vagy más módszerekkel kombinálva különböző állapotok kezelésében.

A nyugati orvostudomány a fül beidegzésével hozza összefüggésbe a test kapcsolatát, miszerint a külső fülre gyakorolt ingerlés stimulálja az idegpályákat, melyek a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat.

A keleti orvoslás szerint a test el van látva meridiánpályákkal, melyekben ha akadálytalanul kering az energia, akkor a test és lélek kiegyensúlyozott állapotban van. Amennyiben valamely területen az energiaáramlás elakad, blokk keletkezik és ez kihat az adott rész működésére. Gyakran előfordul olyan is, hogy az áramlás intenzívebbé válik valamely pályákon, ilyenkor az érintett szerv túlműködhet, esetleg gyulladásos folyamat alakulhat ki.

MI MINDENRE VAN HATÁSSAL A FÜLAKUPUNKTÚRA?

▶ Fájdalmas állapotok: fejfájás, migrén, görcsök, sérülések, műtét utáni állapotok, gyulladások, stb
▶ Emésztőrendszeri diszfunkciók: hányinger, hányás, puffadás, szorulás, hasmenés, hasfájás, stb.
▶ Légúti panaszok: nátha, köhögés, nehézlégzés, stb.
▶ Allergia, asztma
▶ Bőrelváltozások: kiütések, ekcéma, viszketés, stb.
▶ Klimax, hőhullámok, verejtékezés
▶ Alvászavarok, álmatlanság
▶ Poszttraumás stressz szindróma
▶ Feszültség, szorongás, félelem, fóbia
▶ Szív-, érrendszer, keringés, vérnyomás
▶ Izom, ízület, szalagok
▶ Menstruációs panaszok
▶ Vese és húgyutak
▶ Hormonális változások
▶ Idegrendszeri panaszok
▶ Immunrendszer
▶ Testsúly, fogyás
▶ És minden, testi és lelki funkciók működése során fellépő állapotváltozások.

FÜGGŐSÉGEK KEZELÉSE

Ez a témakör meglehetősen sokoldalú problémát ölel fel, az egészen egyszerű, ártatlannak tűnő szokásoktól a komoly egészségkárosító folyamatokig, melyek az életminőséget minden esetben befolyásolják.
▶ Ezek közül a legmarkánsabb a drogok alkalmazása, melynek egészségre gyakorolt romboló hatását súlyos más károsító tényezők követik.
▶ Bár legálisan beszerezhető, romboló hatását tekintve súlyos leépítő változásokat képes létrehozni az alkohol, mely rendszeresen fogyasztva kismértékben is jelentősen ártalmas következményeket produkál.
▶ Manapság a népesség jelentős hányadát érintő dohányzás alattomos destruktív következményei gyakran csapdába ejti az alkalmazóját, ugyanis észrevétlenül építi le a kiváló életfunkciókat, hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolja a közérzet minőségét.
▶ Széles palettát érint a játékszenvedély, melynek nemkívánatos hatásai befolyásolják az életvitelt és annak következményeit.
▶ Nem is gondolnak rá sokan, mennyire kóros lehet a munkamánia is, amely főleg vállalkozók és sikerorientált alkalmazottak körében népszerű.
▶ Leginkább nők között jellemző, de férfiaknál is előfordul a vásárlási mánia, mely gyakran konfliktus forrása a családban.
▶ Mai modern korunk hozománya az internet függőség, mely további, többféle összetevőre bontható. Ilyen lehet szimplán a böngészési mánia, vagy valamilyen konkrét platform használata, mint pl. közösségi oldalak, stb.
▶ És ami észrevétlenül lopja be magát sokak életébe és okoz függőséget, az a mobiltelefon, melynek kimondottan káros következményei több területet is érintenek az ember életében.
Az imént felsoroltak csupán néhány ismert példát mutatnak be, de gyakorlatilag szokássá, majd függőséggé váló eset bármilyen életterülettel kapcsolatos lehet. Vannak egészen kis “ártatlan szokások”, melyek valójában hátrányt kovácsolnak, befolyással vannak az egyén életére.

A fülakupunktúrás kezelés során olyan pontokat kezelünk, melyek segítségével csökkenthetők az elvonási tünetek. Klinikailag igazolt, hogy a legsúlyosabb eseteknél is kiváló eredmények születtek. Pl. azok a páciensek, akik abbahagyták a droghasználatot, a megvonási szakasz kritikus stádiumában is jól viselték a nélkülözést és sokkal gyorsabban átlendültek a nehézségeken.

KEZELÉS MENETE

Fertőtlenítést követően behelyezésre kerül a kiválasztott tű az adott kezelendő felületre, azaz a megfelelő pontba.
Egyszer használatos tűvel történő kezelés: kis vékony tűket alkalmazunk, melyek behelyezést követően 45-50 percig maradnak a fülben, ezután eltávolítjuk. A kezelést többször szükséges ismételni a kívánt hatás eléréséhez, a probléma jellegétől függően naponta vagy néhány naponta.
Tartós tűvel történő kezelés: 1-1,5 mm nagyságú tű, melyet behelyezést követően a fülben hagyunk, kis ragtapasszal rögzítve, s csak 1, max 2 hét után távolítunk el.
Fülmagok, mágnes: tűmentes eszközök, szintén kis ragtapasszal kerül rögzítésre. Ezeknél az eszközöknél nincs állandó stimuláció, ezért a behelyezést követően naponta többször nyomkodni kell a kívánt hatás eléréséhez.
Lézerakupunktúra: szúrás- és fájdalommentes kezelés, naponta vagy hetente többször célszerű alkalmazni.