Átlagos tápérték (100g)
Kj / Kcal 913 / 218
Fehérje 5 g
Zsír 13 g
Szénhidrát 23 g
Ebből cukor 3 g
Rost 2 g

Nagyon gyakran hallom, hogy nehézséget jelent, amikor az igen kedvelt karamellás sütik fogyasztását cukormentes diétánál nélkülözni kell, hiszen a sütik lényegét, a karamellt pont a cukor adja. Megalkottam az egyik kedvenc, a hatlapos karamellás süti diétás változatát. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a lisztkeverék glikémiás indexe alacsonyabb. A tápérték-meghatározás tejjel lett számolva, de ez szükség szerint növényi alapúra változtatható. Persze, szigorú szénhidrátdiétára kényszerülőknek itt is számolni kell. Ezt a krémet más sütikhez is fel tudod majd használni. Tudom, hogy sokan örültök neki, ezért közzéteszem a receptet. 

 

Hozzávalók

Tészta:
10 dkg finomliszt
20 dkg zabliszt
10 dkg margarin
2 dkg na édesítő
1 kis tojás
1 dl tej
1/2 kk szalakáli
Krém:
2 cs. karamell puding
10 dl tej
1 ek rétesliszt
10 dkg margarin
4 dkg na édesítő

Elkészítés

A szalakálit a tejben oldd fel. A tészta hozzávalóit dolgozd össze, szárazakat a margarinnal, majd a folyékony részekkel. 6 egyenlő részre osztva vékony lapokat nyújtva, villával megszúrkálva, sütőlemezen (vagy tepsi hátlapján) előmelegített sütőben 190° 8-10′ alatt egyenként süsd meg.
A krémhez a pudingport, réteslisztet és tejet keverd össze, kevergetés mellett főzd fel. Időnként átkeverve hűtsd le. A margarint az édesítővel keverd habosra, elegyítsd a kihűlt pudingos masszával. Ízlés szerint növelheted az édesítőt, ha szükséges.
Töltsd meg a lapokat a krémmel, hagyd pihenni másnapig. Tetejét szórd meg porrá őrölt eritrittel. 

Szénhidrátmennyiség további csökkentése vagy tejérzékenység esetén mandulatejet használj.