Gyógyító ereje kifinomult ízével párosul. Meglepően kellemes, kissé citrusos ízvilág, mely többféle módon illeszthető fogyasztásra szánt ételeinkhez. Neem, nem a karácsony illatát idézi. Felhasználásra a friss, zsenge tavaszi fenyőrügyet, avagy élettel teli hajtást használjuk, melynek gazdag hatóanyagtartalma főleg felsőlégúti panaszok és reumás jellegű problémák esetén kiemelkedő. Ebben a cikkben megmutatok néhány praktikát arra, hogyan tudod alkalmazni és tápanyag-forrásaidba beépíteni.

FENYŐSZIRUP

Légúti panaszok, köhögés esetén rendkívül hatásos, erős fertőtlenítő, immunvédő.

Amire szükséged van:

  • friss fenyőrügy
  • barnacukor

Úgy tartja a fáma, hogy a tiszta helyről gyűjtött növényi részeket nem szükséges megmosni, bár manapság nem tudom, van-e olyan terület, ahol nincsen semmi szennyeződés a növényen. Lásd például sivatagi homok, légszennyezettség, stb. Rendszeres növénygyűjtő vagyok, és sajnos azt tapasztalom, hogy már szinte az eddigi legtisztább helyeken is marad némi szennyeződés a növényeken. A lényeg, hogy egy laza öblítés nem árt, főleg hogyha olyan növényt használsz fel, amely nem tartalmaz virágport.

Első lépésként tehát egy tésztaszűrőbe helyeztem a friss hajtásokat, folyóvíz alatt átöblítettem, hagytam teljesen lecsepegni. Ha meg szeretnéd gyorsítani a folyamatot, több rétegű tiszta papírtörlőre helyezheted, majd azzal leitathatod a fölösleges nedvességet. 

Ezután aprítóban durva fokozaton összeszecskáztam az egészet. Azonos mennyíségű aprított növényt és finomítatlan barna nádcukrot összekevertem. Fontos, hogy a hőmérséklet állandó, enyhén meleg legyen. Ezért erre a célra egy egyszerű kis joghurtkészítő masinát alkalmaztam, így biztosítottam, hogy kb. 30-35°C között stabilan meg tudjon maradni. A keveréket belehelyezve 3 nap után már használható szirupot szűrhetünk le. Ma már a legtöbb kenyérsütőnek is van ilyen funkciója. De ha nincs ilyen eszközöd, az sem baj, egy befőttesüvegben az egyveleget tedd lehetőleg minél melegebb helyre. Ahogy bejön a jó idő, nyugodtan teheted ablakpárkányra, napos helyre. Néhány hét várakozás után szűrhetővé válik az oldat. 

FENYŐRÜGY
APRÍTÁS
1 RÉSZ APRÍTOTT FENYŐ
1 RÉSZ BARNACUKOR

FENYŐCUKOR

A szűrés után visszamaradt értékes, cukrozott növényi maradványokat nehogy kidobd. Egy tiszta tálcára kiterítve hagyd megszáradni. Azt fogod tapasztalni, hogy csomókban összeáll, megkeményedik, időnként egy villával morzsold szét, forgasd át. Néhány nap elteltével a cukor kikristályosodik, úgy fog kinézni, mintha kandírozott fenyő lenne. Amikor úgy érzed, hogy már száraz, kávédarálóval őröld porrá. Az így kapott fenyőcukrot üvegbe töltve tárolhatod, sütemények, desszertek ízesítésére használhatod.

FENYŐSZÖRP

Limonádék vagy bármilyen italok ízesítésére a legideálisabb, de önmagában vízzel is fogyasztható. Amire szükséged lesz az elkészítéséhez:

  • 200g fenyőrügy (friss)
  • 1kg cukor 
  • 2l víz 

Először helyezd az aprított növényt egy nagy üvegbe (dunsztosüveg, kancsó pl.). Forrald fel a vizet, öntsd az üvegbe helyezett növényre. Néhány órán át lefedve hagyd ázni. Legcélszerűbb, ha este készíted el és reggelig hagyod állni. Ezután szűrd le egy fazékba. Add hozzá a cukrot, melegítsd forráspontig. Töltsd tiszta üvegekbe, zárd légmentesen. Amennyiben édesítővel készíted, azt a végén, töltés előtt add hozzá. 

A szörpöket hűvös helyen tárold. Az a tapasztalat, hogy az édesítővel eltett szörpök és egyéb konzervált élelmiszerek felbontás után nagyon rövid ideig tarthatók el, amennyiben nem használsz tartósítószert. Ezért az a javaslat, hogy kis üvegeket érdemes használni az eltevéshez. Felbontás után hűtőben tartandó. 

 

FENYŐTEA

A friss fenyőhajtásokat megszárítva kiváló tea alapanyagot kapsz. Ezt a teafüvet kis üvegben tárolva sokáig felhasználhatod, önmagában vagy más teákkal kombinálva.