Átlagos tápérték (100g)
Kj / Kcal 804 / 192
Fehérje 8 g
Zsír 12 g
Szénhidrát 12 g
Ebből cukor 2 g
Rost 2 g

Te mit szoktál csinálni a karalábé levelével? A legtöbben kapásból kidobják már a vásárlás helyszínén, sőt, nagyon gyakran eleve úgy kerül értékesítésre piacokon, áruházakban is, hogy nincsenek rajta az értékes levelek. Pedig jóval magasabb hatóanyag-tartalommal bír, mint maga a gumó. Az egész növény superfoodnak számít, jelentősen bővelkedik tápanyagokban. Maga a gumó is bőséges vitamin és ásványianyag forrás, a levele pedig ennek háromszorosát tartalmazza, plusz még klorofillt is, amely a hemoglobin szerkezetéhez hasonló, oxigénnel tölti fel a vért. C vitamin tartalma magasabb a citroménál, folsavat biológiailag aktív formában tartalmaz, élelmi rostokban gazdag és többszörös antioxidáns. Valamint rendkívül alacsony a kalóriatartalma is. Beszerzéskor érdemes figyelni a levelek állapotára, mert az sokat elárul, minél frissebb és zsengébb, annál fiatalabb és tápanyagokban aktívabb a növény. Az üde, roppanós levelekkel nyers salátáinkat gazdagíthatjuk, míg a nagyobbakat töltelékkel láthatjuk el, vagy aprítva ételeink értékét növelhetjük vele.

Hozzávalók

300g karalábé
250g darált s. lapocka
1 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma
70g barnarizs
100g tejföl
pirospaprika

bors
liszt, olaj a rántáshoz

Első lépésként tisztítsd meg a hozzávalókat. Tegyél fel sós vizet forrni, egy másik edényben pedig a rizst főzd majdnem készre. Vágd le a karalábé levelekről a vastag szárrészt, a gumót hámozd meg, reszeld le. Ezután a leveleket helyezd a forrásban lévő vízbe, majd 1 perc után vedd ki, hagyd kihűlni. Készítsd el a tölteléket, a húst, tojást, leszűrt rizst, aprított fokhagymát, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot keverd össze. A levelekre kanalazz tölteléket, végeit behajtva tekerd fel. A reszelt karalábét helyezd egy edénybe, rá a töltött gombócokat. Engedd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, sózd. Amikor puhára főtt – kb. fél óra – vedd ki a gombócokat, hogy ne törjenek össze, sűrítsd be az idő közben elkészített rántással, amelybe csipet pirospaprikát is tehetsz, épp csak hogy megszínezze majd az ételt, de anélkül is jó, majd az egészet tejföllel gazdagítsd.