Nagyon sokan nem tudják, hogy a retek levele fogyasztható! Sőt!! Értékes hatóanyagai a gyökérgumóhoz képest jelentős mértékben megtalálhatók. A retek fontos vitaminok, ásványianyagok lelőhelye,  jelentős káliumforrás, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink, mangán, A, C, B3, B6, B9 vitamin található benne. Bizonyos összetevők a levélben fokozott mértékben fellelhetők. Tanulmányok és kísérletek igazolják kiemelkedő egészségvédő hatását a rák, szív és érrendszeri betegségek, idegrendszeri elváltozások, öregedési folyamatok megelőzésében. Jó hatással van az emésztőrendszerre, különösen májvédő szerepe, valamint antidiabetikus hatása említésre méltó. Magas antioxidáns tartalma véd a szabadgyökök ellen.

A retek levelét számtalan módon fel lehet használni, fantázia kérdése csupán, mit alkotsz belőle. Saláták, főzelékek, levesek összetevője, vagy bármilyen étel alkotójaként, melybe csak el tudod képzelni. Most egy krémleves receptjét teszem közzé, mely az 5 perces leveseim változatosságát gazdagítja. Ennek jelentőségéről itt olvashatsz bővebben.

Hozzávalók: 1 nagy sárgarépa, 1  nagy fehérrépa, 1 burgonya, egy marék reteklevél, kis vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, só, bors. Ha a burgonyát kihagyod, tegyél bele 1 csapott ek. étkezési keményítőt. Engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje, gazdagíthatod tejszínnel, kókusztejjel is. Turmixold össze, öntsd át egy fazékba, forrásig hevítsd és készen is van.

Forrásadatok a retek hatásáról: Nutrients, Éléstár