Átlagos tápérték (100g)
cukorral és na édesítővel
Kj / Kcal 1700 / 4000
Fehérje 0 g
Zsír 0 g
Szénhidrát 100 g94,4g
Ebből cukor 100 g0g
Rost 0 g

A levendula, mint fogyasztásra szánt alapanyag, kissé megosztó a felhasználók körében. Van, aki rajong érte, van aki nem érzi magáénak az ízt. Mivel elsősorban kozmetikai alkotóként ismert, így gyakran tisztálkodószerekhez, illatosítókhoz társítják. Gyakran hallom például, hogy “nekem olyan szappan ízű”. Pedig mint tudjuk, teaként is ismert, mégpedig nyugtató, relaxáló hatását élvezhetjük benne. Ezen kívül számos elkészítési móddal találkozhatunk, például ízesítőként különböző pikáns elegyet lehet alkotni vele. Az egyik kedvelt készítmény a szörp, amely gyakorlatilag egy cukorszirupos növényi kivonat, vagyis egy brutál édes tea. Itt el lehet tűnődni, hogyan, milyen arányban és milyen sorrendben jussunk el a végeredményhez. Legcélszerűbb friss virágokból készíteni, de szárítottból is jó. Idén utolsó utáni pillanatban mentünk gyűjteni, így a növények már elég fakók voltak. Eltűnődtem, hogy vajon emiatt nem lesz lilás, rózsaszínes a szörpünk, mint ahogyan internetes posztokban és kézműves árusoknál láttam? Végül arra jutottam, hogy nem ez az ok, ha a virág ad is valamelyest színt áztatáskor, az később elvész, sárgássá, barnássá válik az elegy. Kivéve, ha valamivel színezve van. Átgondoltam a dolgok menetét, hogyan juthatok el minél egyszerűbben és gazdaságosan a végeredményhez. Arra jutottam, hogy a cukrot vagy édesítőt áztatás után adom hozzá, mert a növény – főleg ha szárított – jócskán felvesz folyadékot, így az kidobódik a végén. Lehetőség szerint a hosszas főzést, forralást igyekszem mellőzni, amennyire csak lehet, hogy minél kevesebb értékes hatóanyag vesszen kárba. Az alaprecept citrommal készül, de ha más növénnyel szeretnénk kombinálni, mindig figyelembe kell venni annak savasságát. Első körben citromlét adtam hozzá, amely rögtön limonádé-szerűen meg is festette. Ugyanez volt a helyzet meggylével való elegyítés során is. Ízre tökéletes volt mindkettő, de mivel szép átlátszó állagot szerettem volna elérni, így következő alkalommal már résen voltam, citromkarikákkal változtattam a módszeren. Teszteltem néhány színező trükköt is, a későbbiekben erről is írok majd. Most nézzük akkor az alapreceptet.

Hozzávalók

50g levendulavirág
2 l víz
1kg cukor vagy ennek megfelelő édesítő
(itt 250g na édesítő)
2 nagy citrom

Fogj egy tiszta edényt vagy üveget, amely alkalmas áztatásra. Szórd bele a levendulát. Karikázd fel a citromot, ezt is add hozzá. Forrald fel a vizet, öntsd rá, fedd le, hagyd állni néhány órát. Ha este készíted, reggelre jó lesz. Ezután szűrd le, add hozzá a cukrot vagy édesítőt, forrald fel, töltsd tiszta üvegekbe.
Készítheted úgy is, hogy rögtön az elején belekevered a cukrot vagy édesítőt, együtt áztatod az egészet, felforralod majd leszűröd. A végeredmény ugyanaz.
A kapott szörpöt ízesítésre használhatod üdítőitalokhoz, limonádéhoz, desszertekhez.
Ezt az arányt követve eléggé intenzív levendulaízt kapsz, ezért felhasználáskor nem kell sok belőle.