Átlagos tápérték (100g)
Kj / Kcal 229 / 55
Fehérje 3 g
Zsír 3 g
Szénhidrát 4 g
Ebből cukor 4 g
Rost  g

Ki ne szeretné a házi sajtot, főleg ha kedvünkre való ízek párosulnak benne. Ha magunknak készítjük, akkor sajátos ízvilágot alakíthatunk ki, melyben az egymáshoz passzított aromák harmonikus egységet alkotnak. Ezt a fűszerek sokaságának variálásával, különböző magfélék adagolásával igazán változatossá tehetjük. Akár minden alkalommal más zamatot vihetünk bele, így egészen biztos, hogy érdekes és különleges kombinációk jönnek létre.
Ez a sajtváltozat egy pikk-pakk megoldás, ha viszont komolyabban szeretnél foglalkozni sajtkészítéssel és azt szeretnéd, hogy minél kevesebb értékes tápanyag vesszen kárba, akkor az erre alkalmas sajtkultúrák alkalmazását javaslom, ahol a hőkezelés jóval alacsonyabb, az érlelési idő hosszabb. 

Hozzávalók

2l tej
60ml ecet 10%-os
1kk só
zöldfűszerek (opcionális)

A tejet forrásig melegítsd fel, majd zárd el.
Tedd bele a sót, ecetet, 15 percet pihentesd.
Óvatosan keverd át, szűrd le.
Ha szeretnél, ezen a ponton keverhetsz bele fűszereket, diót vagy amit szeretnél.
Helyezd szűrőformába vagy kendőbe, hagyd lecsepegni.
Sózd körbe a külsejét, minimum 24 órát hagyd állni.

Tippek

Minél zsírosabb a tej, annál jobb lesz a sajtod, ezért legalább 2,8% vagy annál több legyen. Ha van rá mód, érdemes házi tejet beszerezni.
Fűszerként használhatsz bármilyen friss vagy szárított növényt. Fantáziádra van bízva, hogy milyen ízeket választasz. Bármelyik zöldfűszer alkalmas ízesítésre. Például kakukkfű, majoranna, zsálya, bazsalikom, borsikafű, tárkony, stb. Csak néhány a lehetőségek közül.
Tehetsz bele aprított magokat is, pl. dió, kesu, stb.