Hogy is van ez? Egészséges táplálkozás, de hogyan? Millió megközelítés, a csapból is ez folyik, mégis káosz van a helyes étkezést illetően. Akár könyvet, akár internetet böngészel, előadásokat nézel, mindegyik mást tanácsol. Akkor most melyik a helyes? Talán kiválasztod valamelyik útmutatást, igyekszel követni azt, mégsem hozza meg a várt eredményt. Aztán megpróbálsz egy másikat, egy harmadikat, de semmi. Végül tanácstalanul feladod, fogalmad sincs, mitévő legyél, hogyan táplálkozz helyesen.
Nézzük meg a dolgot néhány szempontból. Előszöris tisztázzuk, mi az hogy egészséges szervezet. Az én megközelítésemben egészségről akkor beszélünk, amikor testi – lelki – szellemi területen harmóniában vagyunk, vagyis teljes az egyensúly a működésünkben. Ilyenkor jó a közérzetünk, nyugodtak, békések vagyunk, minden magától értetődően és akadálymentesen jön létre. Amennyiben az egyensúly eltolódik a működési egységünkben, szervezeti felépítésünk különböző jeleket küld nekünk. Ezek lehetnek pl. fájdalom, rossz közérzet, szédülés vagy bármilyen testben érzékelt változás, de lehet érzelmi megingás vagy bármi, ami felborítja a jó közérzetet és harmóniát. Amennyiben hajlandóak vagyunk figyelembe venni ezeket a jeleket, viszonylag gyorsan helyreállíthatjuk az egyensúlyt. Az egész rendszerünk egy jól megalkotott, összefüggő, intelligens rendszer, pontosan tudja, mikor mire van szükségünk. Ennek megfelelően arra van igénye, ami által visszaáll a rend. A probléma akkor kezdődik, amikor az ember nem figyel az apró jelzésekre. Kényszeríti magát, hogy egy számára kedvezőtlen állapotban legyen.
Nincs két egyforma ember, de nincs két egyforma állapot sem, valójában még ugyanazon ember két különböző pillanatában sem. Éppen ezért nem lehet általánosítani a megfelelő táplálkozást illetően, hiszen igazán hatékony megoldást személyre szabottan tudunk létrehozni. A szervezet leginkább azt a táplálékot fogadja be szívesen, amelyre éppen szüksége van. Sőt, bizonyos ételeket időnként kimondottan igényel, majdhogynem követel. Ennek oka, hogy az adott étel olyan elemet, vitamint, ásványianyagot tartalmaz, amelyre éppen szüksége van. Ha erre odafigyelsz és megadod a számára fontos tápanyagot, helyreáll az egyensúly. Mi történik azonban, ha nem ezt teszed? Nos, akkor mégjobban eltolódik az egyensúly, a közérzet erősebben jelez, hogy figyelj oda rá. Igyekszik kompenzálni valamelyest, de ha továbbra sem vagy hajlandó eleget tenni a kérésének, felborul a stabilitás. Ilyenkor jön létre az az állapot, melyet betegségnek nevezünk. Ez nemcsak hiányállapotokra jellemző, a mértéktelenség ugyanolyan galibát tud okozni. Ez történik a megfelelő életfunkciókhoz szükséges feltételek bármely hiányossága vagy megváltozása esetén is.
Mindezek figyelembevételével azt gondolom, az egészséges táplálkozás nem teszi szükségszerűvé, hogy bármely ételről le kelljen mondani. Egyszerűen csak oda kell figyelni, mikor mit és mennyit együnk. Nyilván ennek több befolyásoló tényezője is van. Nem mindegy, hogy milyen napszakban vagyunk, mennyire aktív tevékenységet folytatunk. Teljesen más a szervezet igénye nehéz fizikai munka, sportolás, könnyebb tevékenység vagy ülőmunka során.
Más a helyzet azonban, ha már megbomlott az egyensúly, mert akkor bizonyos diéták alkalmazása válik szükségessé. De erről már egy következő írásban olvashatsz.
Köszönöm, hogy velem tartottál! Ha kérdésed, észrevételed van, írj bátran!