Árnyas erdők aljnövényzetében élő, évelő növény. Kora tavasszal megjelenő leveleivel és jellegzetes illatával vonja magára a figyelmet. Leveleit virágzás előtt célszerű gyűjteni, ekkor a legintenzívebb jótékony hatása.
Tavaszi tisztító kúrát el sem tudok képzelni nélküle. Íze, illata hasonlít a fokhagymához, azonban hatóanyagtartalmát tekintve még sokrétűbb. Üdeségével, frissességével igazi megújító. Élénk zöld színe csupa vitalitás. Ezen pigmenteknek köszönhető klorofill tartalma, mely a vér hemoglobinjához hasonló szerkezetű, ezért a növény vérének, vagy zöld vérnek is jellemzik, s melynek szerepe van az oxigénszállításban. Intenzív méregtelenítő, természetes antibiotikum. A szervezet egészére kiváló hatással van. Segíti az erek rugalmasságát, csökkenti a koleszterint, támogatja a szívműködést, hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Tisztítja az emésztőrendszert, segíti a felszívódást. Megszabadít a bélférgektől, segít távoltartani a kórokozókat, erősíti az immunrendszert. Jó hatással van a légzőrendszerre is, hurutoldó. Tápanyagai között megtalálható A, B1,B2, B3, C vitamin, magnézium, vas, cink, mangán, szelén. 
Felhasználását tekintve igen sokrétű, szinte bármilyen ételhez párosítható. Legideálisabb azonban nyersen alkalmazni, így megtartja teljes tápérték palettáját.