Mint ahogyan korábban már megfogalmaztam, az egészséges táplálkozás témájával Dunát lehetne rekeszteni, mégsincs egyértelmű, mindenki számára igazán elfogadható, használható módszer. Ennek oka abban keresendő, hogy minden ember, s annak minden állapota más, így a táplálékfelvétel szükségessége ehhez kell igazodjon.
Sokféle diétát kipróbáltam, mert kíváncsi voltam, hogyan viselkedik a szervezetem az egyes étkezési szokások, étrendek hatására. Volt köztük vegán, vegetariánus, paleo, mindegyikben volt valami jó, tulajdonképpen élhető is, de mégsem volt egyik sem teljesen tökéletes számomra. Viszonylag hosszas alkalmazás megléténél is volt az a pillanat, amikor szükségeltetett más, az adott területre nem passzoló ételek bevonása. Kipróbáltam a cukormenetes, szénhidrát csökkentett diétát, na ez végképp nagyon tanulságos volt számomra. Belekóstoltam a fogyókúrába, intolerancia diétákba is. Majd mindent egybevetve levontam a következtetéseket és megerősítést nyert az az elképzelés, miszerint a táplálékbevitel személyreszabott, teljes mértékben egyedi kell legyen.
Oké, oké, na de akkor mégis mit együnk, hogy jól legyünk? Erre a kérdésre részben az előző cikkemben a válasz. Ha egészséges vagy, tulajdonképpen mindent ehetsz, de fontos a mértéktartás és figyelj az egyensúlyra. Ehhez a legfőbb szempont, hogy minőségi táplálékot vigyél be a szervezetedbe. Figyelj a rendszeres étkezésre és bőséges folyadék fogyasztásra. Elöljáróban erről ennyit, de majd még azért ehhez később visszatérünk.
Mi a helyzet akkor, amikor diétára kényszerülsz? Egyáltalán mikor kényszerülsz diétára? Akár önként választottad, akár nem, minden esetben valamilyen diszharmóniáról beszélünk, amely a testi vagy/és lelki folyamataidat befolyásolja. Lehet ez fogyókúra vagy étel intolerancia, vagy bármi, a lényeg, hogy változtatással jár. Az első és legfontosabb szabály, hogy ne érezd kényszernek. Teljesen mindegy, hogy tudatosan választottad vagy sem, a lényeg, hogy mostantól egy új életszakasznak nézel elébe. Komoly változás jön az életedben, tekintsd ezt úgy, hogy a táplálkozásoddal alapozod meg az elkövetkezendő, jövőbeli életed alakulását. Ugyanis a táplálkozás önmagában nemcsak arról szól, hogy eszel és megtöltöd a hasadat, ennél sokkal több, jóval többről van szó. A táplálkozásod az életminőséged fontos része, testi, lelki összhang. Hogy miért? Megérted, ha kifejtem részletesen. Mint ahogy már volt róla szó korábban, akkor vagy boldog és akkor jó a közérzeted, amikor teljes harmóniában vagy. A táplálékkal olyan anyagokat viszel be a szervezetedbe, melyek segítik az egyensúly fenntartását, helyreállítását. Így a testedre, a sejtjeidre és ezen keresztül a lelkedre is hatnak. És itt jön a csavar, ugyanis nem kell különválasztani, hogy egészséges avagy sem. Mondjuk inkább úgy, hogy van egy jelen állapotod, amelyben vagy jól érzed magad, vagy sem. Ha nem érzed jól magad, akkor tudatosan változtathatsz az életmódodon, melynek fontos részét képezi a táplálkozás. Ez érvényes akkor is, amikor olyan táplálkozással kapcsolatos élethelyzet elé állított a sorsod, amely igazán komoly kihívást jelent számodra. Tekintsd ezt feladatnak, mintsem nyűgnek. Így állj hozzá. Meglátod, meglesz az eredménye. Bátran mondhatom, a boldogság útjára lépsz azzal, hogy hozol egy tudatos elhatározást. Tudom, hogy egyedül nehéz elindulni és járni ezt az utat, de ne aggódj. Csak az első lépést kell megtenned, aztán minden megy magától. És ami a legfontosabb, hogy nem vagy egyedül. Támogatlak ötletekkel, tanácsokkal, lelki erőnléttel.
Következő alkalommal innen folytatjuk. 
Köszönöm, hogy velem tartottál. Ha bármi kérdésed van, írj.